cukorbetegséget eredményez. Az egyszerű cukrok fogyasztása fokozza a keringő inzulin mennyiségét 46, a magas inzulinszint pedig növeli a króm kiválasztást. Króm nélkül az inzulin nem tudja a feladatát, segít abban, hogy minél kevesebb inzulinra legyen szükség. Ahogy öregszünk egyre kevesebb króm marad a szervezetünkben 47.
Az egyetlen ismert elem, amelynek szintje csökken a legtöbb szervben a kor előrehaladtával (kivétel a tüdő). Az elégtelen krómbevitel oka élelmiszereinkből a túlfinomított ételek fogyasztásának elterjedése és az ipari mezőgazdaság. Kimutatták, hogy a bevitt króm mennyiségének legalább 270 μg-nak kellene lenni ahhoz, hogy kompenzálja a folyamatos veszteséget. Normál étrend mellett átlag 80 μg alatt marad a napi króm felvétel 46. A króm biológiailag aktív formája nikotinsavat és aminosavakat tartalmaz.
-
“Mint sok testépítő, én is követtem a tanácsot és a gyümölcsöket kivettem verseny előtti étrendből. Nagyon száraz voltam a karrierem kezdetén. Ám később visszaadtam a gyümölcsöt mérsékelt mennyiségben. ismét nagyon száraz megjelenés. Nem volt különbség az eredményekben sem. De a testépítő közösség a mai napig nem tudja teljesen lerázni magáról a gyümölcsök megbélyegzését, az állítólagos hizlaló hatás végett. ”
C-vitaminnal megegyező antioxidáns kapacitással rendelkezik. Vagyis 100 gramm alma antioxidáns kapacitása 1500 mg C-vitamin antioxidáns kapacitásával egyező értéket mutat. Tíz dekányi alma C-vitamin tartalma azonban mindössze 5,7 mg. Ennek alapján az almában található C-vitamin mennyiség az alma teljes antioxidáns kapacitásának alig 0,4 %-át adja. Az antioxidáns kapacitás túlnyomó része tehát más fitokemikáliáknak, például a különböző polifenolos vegyületeknek köszönhető, nem pusztán a C-vitaminnak.
A vörösbor hatékonyságát először a rezveratrol nevű anyaggal magyarázták, ám ezt később egy 2003-as tanulmányban cáfolták, mondván, hogy az elfogyasztott bor rezveratrol tartalma igen kicsi, nagyon nehéz lenne pusztán abból megfelelő mennyiséget bevinni ahhoz, hogy érezni lehessen a hatását 57. A Richard Semba vezette kutatócsoport a John Hopkis Orvostudományi Egyetemen a kilenc évig elhúzódó kutatás során nem találtak bizonyítékot a rezveratrol jótékony hatásaira, beleértve a szívproblémákat is 58. Az egyetlen eredményes humán vizsgálatban a rezveratrol igen nagy dózisaira, (3-5 g/nap) volt szükséges a vércukorszint szignifikáns csökkentéséhez 59. Ezek az információk egyáltalán nem zavarják azon gyártókat – vagy nem is tudnak róluk -, akik a minimális mennyiségű rezveratrollal látják el termékeiket. A rezveratrol tehát gyakorlatilag hatástalannak bizonyult, ugyanakkor a kisebb rezveratrol tartalmú vörösbor (mértékkel fogyasztva!) – kedvező hatásai bizonyítást nyertek. Következésképpen nem az izolált rezveratrol az a misztikus vegyület, amelyet keresünk, hanem a szőlő hasznos a maga komplexitásával. Ugyan az alkoholos italok a vörösbor kivételével, főleg alkoholtartalmuk miatt prooxidáns – vagyis oxidációt fokozó – hatásúak, a vörösbor hatása ellentétes, azaz antioxidáns, ami polifenol-tartalmának köszönhető 60. Általánosságban tehát egyes kiemelt vegyületek helyett, inkább a gyümölcsök, zöldségek, és egyéb növények (vagy ezek kivonatának) fogyasztását érdemes előnyben részesíteni. A hatásosság szempontjából az a kérdés, hogy a különböző táplálékkiegészítő termékekbe mekkora mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget, vagy más növényi terményt adagoltak. Ezen belül is kérdéses ezek egyszerű őrlemény, vagy a hatásosabb koncentrátum mivolta. Következzen egy gyakorlati példa! Adott multi-csomaghoz 110 mg szőlőmag kivonatot mellékeltek, amely 95% polifenol tartalmú 61, így 104,5 mg összes polifenollal bír. Ugyanakkor az élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben felhasználható FDA-által engedélyezett magas polifenol tartalmú szőlőmag kivonatokból (GSE) ajánlott dózisa 6,09 mg/testtömeg kg/nap. A GSE-k nagyjából 80% polifenol tartalommal rendelkeznek 62. Tehát egy 85 kilós testépítő számára a hatásos adag 85x 6,09x 0,8 = 414,2 mg-nyi összes polifenol, ami épp négyszerese az említett vitamincsomagban rendelkezésre állónak.
Hatásos dózis: a szintén 95% polifenol tartalmú szőlőmag kivonat kiterített címkéje.
Akár az is kiszámolható, körülbelül mekkora mennyiségű maggal bír egy-egy fürt vörös szőlő. Így pl. egy fürt piros Chasselas csemegeszőlő átlagosan 140 g 63, amelyből a kocsány kettő-hét százalékot tesz ki 64. Vegyük 5%-nak! A szőlőbogyók tömegének így marad 133 gramm, egy-egy szem pedig átlag 3,2 g 63 (ebből adódik, hogy úgy 40-42 bogyót tartalmaz egy fürt). A szőlőmagok súlya 3–5%-a a bogyóénak , amely átlagosan 4% számítsunk! Egy fürt szőlőmag tartalma így 5,32 gramm. Azért ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, ki kell vonni a víztartalmat is, amely átlag 35%. Marad tehát 3,46 g. A szénhidrátok szintén átlag 35%-nak adódnak, 2,25 gramm anyag marad. Az egyébként hasznos szőlőmagolaj 100 gramm szőlőmagból kb. 15 grammot tesz ki. Ez is levonásra kerül, mert most a mag polifenol tartalmára vagyunk kíváncsiak: 2,25 x 0,85 = 1,91 gramm. Továbbá kivonjuk a nitrogéntartalmú anyagokat, átlag 5,5%, valamint ásványi anyagok, körülbelül 3%, legvégül a századrészt kitevő szilárt zsírt 64, marad tehát 1,73 gramm, azaz 1730 mg. A vörös szőlőmag kilogrammonként 3000 mg összes polifenolt tartalmaz, azaz 3%, egy fürtnyi szőlőmag összes polifenol tartalma így 52 mg-nak adódik. Nem sok, ezen felül az aktív anyagok csak kismértékben szabadulnak fel, annak ellenére is, amikor szőlőszemenként gondosan szétrágjuk a magokat 65.
Néhány szőlőfajta héjának polifenol tartalma
-
Ennek dacára nem feltétlenül szükséges a szőlőmag kivonat, vagy őrlemény, hiszen a biológiailag fontos hatóanyagok nem csekély mennyiségben találhatók a szőlő héjában is 66.
–
A fitnesz ipar jelenlegi álláspontja szerint a szükséges napi vitaminbevitel az esetek többségében nem vihető be táplálékkiegészítők használata nélkül. Ezért a sportolók számára gyakran tasakos multi-készítményekkel orvosolják a helyzetet a táplálékkiegészítő gyártók. A mindenkori propaganda szövegekben
Egy példa: “felborulsz a vitaminhiánytól.”
-
a vitaminokra fókuszálnak, és sajnálatos módon sokkal kevesebb szó esik az ásványi anyagok fontosságáról, kivéve a kalcium–magnézium formulát. A kalcium felszívódásának segítésére D-vitamint mellékelnek, ez rendben is volna, csakhogy a kalcium nem tudja, hova jusson el. A D-vitamin K2-vitamin szedése nélkül komoly problémákat okozhat az évek távlatában, mert a hatékonyabban felszívódott kalcium nem a csontokba, hanem az erekbe és a lágy szövetekbe rakódik le 67. Mivel általában az orvosi társadalomban a K2-vitamin jelentősége szinte ismeretlen, ezért érthető, hogy a multi készítmények rendszerint nem tartalmazzák.
A szintén ásványi anyagok közé tartozó nyomelemeket egyetlen tablettába préselik, és általában társulnak a vitaminok. Az egy dolog, amikor a tablettában szintén van kalcium és magnézium egyaránt 68, de a testépítő mindezt még megfejeli a nagyobb dózisú kalcium–magnézium pirulával. Izgalmas felszívódási verseny alakul ki, már kitalálhatod, mi történik: a nagy mennyiségű kalcium eleve gátolja a magnézium hasznosulását, a cink és a réz a vasét fogja akadályozni 69,
-
a réz bélben való felszívódását pedig a cink gátolja 70. A sort lehetne folytatni. Kérdezhetné valaki, hogy mi van akkor ha az ilyen csomagokban a különböző komponensek egymás felszívódását többé-kevésbé akadályozzák? Hiszen ugyanez történik a táplálkozás során is. Nem teljesen ugyanez történik, íme egy ide vonatkozó példa: Az elemi cink akadályozza a vas felszívódását, de ha a cink komplex táplálékból származik, ez a hatás nem érvényesül 71.
Alapesetben naponta több alkalommal táplálkozunk, és a kiegyensúlyozott táplálkozás velejárójaként ezen étkezések összetétele jelentős változatosságot mutathat. Ez érvényes az ásványi anyagok, vagy a vitaminok kérdésében is. Megtörténhet például, hogy egyik étkezés során jóval több magnéziumot veszünk magunkhoz, majd néhány órával később a kalcium kerül túlsúlyba (tejtermékek). Amit a kalcium kapcsán érdemes hozzátenni: alacsony fogyasztásnál megnő a felvétel hatékonysága 72. Tehát nincs szükség, napi 500-1000 mg nagyrészt szervetlen kalcium plusz bevitelére, sőt ez a gyakorlat káros következményeket indít el 16.
A kiegyensúlyozatlanság a legtöbb vitamin/ásványi anyag pakk velejárója. Remek példa erre az alfa-tokoferol nagy mennyiségben való bevitele, amely a táplálkozásból bekerülő más E-vitamin formákat nemcsak nem engedi felszívódni, de mennyiségüket lecsökkenti a szervezetben 7 10.
Rendszeresen megesik egyes nyomelemek teljes hiánya a különböző termékekben, amelyek egyáltalán nem feledékenység tárgyai, hiszen ugyanazon gyártók árulják őket külön kiszerelésben. Egy, vagy több ilyen nyomelem mellőzése a pakkból lehetőséget nyújt a termék olcsóbb előállítására, a felszabadult költséget melyet egyúttal extra hatóanyagok társítására lehet felhasználni. A megcélzott testépítő vevőkör oroszlánrésze pedig a nem fogja észrevenni, hogy kellene egy kis króm, vagy hiányzik a szelén 72.
Összességében úgy tűnik számunkra, hogy ezek a készítmények a döntően a hiányos vitamin paletta szintetikusan előállított, nagy dózisaival, kalcium–magnézium tablettával, és csekély mennyiségű polifenolforrás gyanánt szolgáló extrával próbálják feljavítani a kiegyensúlyozott, változatos étrendnél, minőségi szempontból minden bizonnyal szegényebb épp aktuális testépítő étrendet.
38 http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/6137/szelen
39 http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_A_takarmanyozas_alapjai/ch01s08.html
40 https://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/pajzsmirigy-alulmukodes-es-szelen.php
41 http://m.hu.hsfbiotech.com/info/vitamin-e-natural-and-synthet-1437137.html
42 https://www.tenyek-tevhitek.hu/termeszetes-es-szintetikus-vitaminok.htm
43 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9062530?dopt=Abstract
44 http://www.ujdieta.hu/index1ebc.html?content=610
45 http://www.multivitaminok.com/asvanyi-anyagok-nyomelemek/krom/
46 http://aok.pte.hu/docs/phd/file/dolgozatok/2006/Keszthelyi_Zsuzsanna_PhD_dolgozat.pdf
47 http://vitamintanacsado.hu/hatoanyag/krom/
48 https://gyogyszernelkul.com/rakellenes-elelmiszerek/
49 http://immunerosites.immunturbo.com/2533-2/
50 https://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=154630883
51 http://www.burnthefatinnercircle.com/public/does-fruit-make-you-fat.cfm
52 http://real-d.mtak.hu/622/7/dc_634_12_doktori_mu.pdf
53 http://www.vilaglex.hu/Kemia/Html/Flavonoi_.htm
54 http://phd.lib.uni-corvinus.hu/538/1
55 https://shop.builder.hu/vitamincsomagok-sportolok-reszere/scitec-nutrition-monster-pak-60-pak-p6882
56 https://vitaldepowebaruhaz.hu/rezveratrol-es-francia-paradoxon/
57 http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20121108-a-francia-paradoxon.html
58 http://hvg.hu/instant_tudomany/20140513_vorosbor_rezveratrol_kutatas
59 https://hu.wikipedia.org/wiki/Rezveratrol
60 http://femina.hu/egeszseg/vorosbor_hatasa/
61 https://shop.builder.hu/vitamincsomagok-sportolok-reszere/scitec-nutrition-multi-pro-plus-30-pak-p6891#facts
62 http://napok.georgikon.hu/cikkadatbazis/cikkek-2012/doc_view/110-nemeth-gyongyi-kocsis-laszlo-a-szoleszeti-mellektermekek-felhasznalasi-lehetosegei
63 https://www.tuja.hu/vitis.htm
64 http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Boraszati_kemia/ch01s02.html
65 http://szolomaginfo.hu/a-szolomagban-az-egeszseg/427
66 http://docplayer.hu/1664467-Daop-1-3-1-12-2012-0003.html
67 https://www.tenyek-tevhitek.hu/vitamin-ajanlasom.htm
68 https://shop.builder.hu/vitamincsomagok-sportolok-reszere/scitec-nutrition-multi-pro-plus-30-pak-p6891#facts
69 https://www.rizsfeherje.hu/a-vitaminokrol-mit-mivel-es-mivel-ne-120
70 http://www.ivymedical.hu/docs/Literature/hun/Copper_Gluconate.pdf
71 https://www.hazipatika.com/taplalkozas/anyagcsere/cikkek/vitaminok_es_nyomelemek/19990818142612
72 http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-csontritkulas.html
73 https://shop.builder.hu/vitamincsomagok-sportolok-reszere/body-builder-builder-pak-30-pak-p10397