Amatőr súlyemelők és testépítők weblapja

современная тренировка тяжелоатлета

 

Maradj éhes lll.

A legelemibb kiegészítők összegzése

 

    Ha a zsírvesztés a szándékunk, azaz testsúlycsökkentő diétát folytatunk, és használunk táplálékkiegészítőket, azokat úgy válasszuk meg, hogy segítse a célt! Nem biztos, hogy jó ötlet, jobban mondva biztos nem az, egyszerűen csak multi készítményeket, antioxidánsokkal beszedni. A tömegtájékozatlanság ezeket alapvetőeknek tartja, de azt már nem tudná megmondani, melyik komponens miért volna hasznos. Ezért az ún. "bazi erős vitaminok" megszokásból való tankolása, elsősorban azoknak az elemeknek a gondos pótlására van szükség, amelyek hiánya  egy diétás program során szóba jöhet.

 

Magnézium 

A lakosság valószínűleg nagyobbik fele magnéziumhiányban szenved, de nem tud róla. A súlyzós edzést komolyan végzőknél pedig egyrészt az intenzív izommunka, a jelentős energiafelhasználás, másrészt a zsírvesztő étrendekre jellemző fokozott fehérjebevitel is növeli a magnéziumszükségletet  91. A magnézium nagyban szükséges abban a kémiai folyamatban is, amelynek során az inzulin „bevezeti” a glükózt a sejtbe, hogy energiát nyerhessen belőle a test. Azonban ha nincs elegendő magnézium a szervezetben, a táplálkozás nyomán mind a vércukor, majd az inzulin szintje jobban növekszik, mint kellene. Mint tudjuk, a felesleges glükózt pedig a sok inzulin zsírsejtekként építi fel a zsírszövetekben. Ezt megfordítva: a magnézium a testsúlycsökkentés fontos eszköze, mivel javítja az inzulinérzékenységet. Jobb  inzulinérzékenységgel a hasnyálmirigy kisebb mennyiségű inzulint választhat ki, amely hatékonyabban elvégzi a munkát. Kisebb inzulinkibocsátás a rendszerben már fél siker, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a stressz és a zsírkészlet közötti összefüggést sem. A stressz hor

 

monként ismert kortizol anyagcsere lassulást vált ki, ami szinte lehetetlenné teszi a súlyvesztést. Mintha a szervezet érezné, hogy támadás alatt van, ezért minden erőforrását, köztük a tárolt zsírt is felhalmozza és ragaszkodik hozzá 92. Mint az előző fejezetben ismertetésre került a magnézium hatékonyan mérsékli a stresszt. Mivel a gyakori magas inzulin, és állandó magas kortizolszint több testzsírt eredményez, nekünk okvetlenül jelentős mennyiségű magnéziumra van szükségünk.

 

magnezium_kiegeszites.jpg

 

A magnézium-citrát egy szerves, könnyen felszívódó forma, amely könnyen beszerezhető. Mindamellett ebben a vegyületben csak 15% -ot tesz ki a magnézium aránya, ami hátrányként említhető meg. Ezért a napi dózis legyen magas, ami esetünkben legalább három grammot  takar. Gyorsan fogy a drága magnézium-citrát, de vigasztaljon bennünket a tudat, hogy ez legalább egy megfelelő pótlási forma! A mindent az egyben mottóval bíró vitamin/ásványi anyag pakkok a magnéziumbevitel megoldására nem alkalmasak, de rendszerint kevés sikert ígér a hagyományos teljes kiőrlésű gabona, és zöldség-gyümölcs étrend is. Minden a megfelelő talajon áll, vagy bukik. A növénytermesztésben a többlet kálium, foszfor, vagy nitrogén, amely a műtrágyák jellemzője, kimerítette a talajt, felborítva annak természetes makro és mikroelem egyensúlyát. A káliummal jól ellátott, nagy mésztartalmú, kevés magnéziumot tartalmazó talajokon a növények magnézium felvétele korlátozott. A bőséges foszfor- és nitrogénellátottság esetén pedig a növények magnézium igénye is megnő, így a N, P és a K műtrágya adagok növelése a Mg relatív hiányát okozza  96.

 A magnézium önálló kiegészítőként való beiktatását nem csak a zsírvesztést elősegítő funkciója, vagy stresszt mérséklő mivolta végett forszírozom, a végső érv a tesztoszteron áhított magasabb szintje. Több tesztoszteron a természetes határokon belül, több zsír elégetését jelenti. Elsőként idősebb férfiakat vizsgálva derült fény a szérum magnéziumszint, és a szabad tesztoszteron mennyiségének összefüggésére. Ha a magnézium mennyisége magasabb a vérben, akkor kevesebb SHBG (nemi hormon kötő globulin) termelődik több, ami több bioaktív tesztoszteront jelent 97 . Később ez igaznak bizonyult versenyképes korú sportolók esetében is 98 99. Végül, de nem utolsósorban ennek az elememnek fontos szerepe van az izomhúzódások megelőzésében. Magnézium hiányában az izmok nem tudnak normálisan elernyedni, görcsök alakulhatnak ki. Mivel nyáron a verejtékkel magnéziumot is veszítünk, az izomsérülések gyakrabban következnek be a meleg hónapokban.

 

Aszkorbinsav

A C-vitamint egy részletes ismertetés keretében nem szükséges bemutatni. Hiánya nyilvánvaló egészségkárosodással jár, míg bőséges fogyasztása a téli hónapokban közismerten elejét veszi a felső légúti problémáknak. Rendszeres fogyasztásával megkímélheted felebarátodat is, nem ráragasztva mindenféle kórságokat, amelyekbe simán elkerülhetőek. Tudatosítani kell, hogy a modern kor táplálkozása nem biztosít optimális mennyiséget, de ha biztosítana is, a fizikai edzést végzők java gyakorolja a fokozott C-vitamin vesztést előidéző szokásokat. Erre egyik legjobb példa az edzés utáni "gyors szénhidrát", a dextróz. Szerencsére a testzsírvesztés elősegítése érdekében, feltehetőleg az olvasó az ilyesmit eleve kerüli.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 72
Tegnapi: 89
Heti: 72
Havi: 1 761
Össz.: 453 387

Látogatottság növelés
Oldal: Maradj éhes lll. A legfontosabb kiegészítők összegzése
Amatőr súlyemelők és testépítők weblapja - © 2008 - 2018 - amatorsulyemelokoldala.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: amator sulyemeles - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »