Amatőr súlyemelők és testépítők weblapja

современная тренировка тяжелоатлета

 

Külföldi irodalom

 

Brian Haycock:

Tribulus Terrestris

Kiegészítés profil

 

 underground_1.jpg

 hippokratesz.jpg

    A közelmúltban fokozódik az igény a nyilvánosság részéről, mely szerint az     egészséget több megközelítésből, holisztikus szemlélet (értsd: teljes egész) szerint kell vizsgálni. Az alternatív gyógyászati eljárások népszerűsége évről-évre nő, több évtizede töretlenül. Honnan kaptuk ezt az egész alternatív gyógyászatot? Kelet-Európából, a Közel-Keletről, és természetesen a Távol-Keletről. Ezekben az országokban, mint Kína, vagy a volt Szovjetunió utódállamai, de hagyományosan Bulgáriában is, a növények gyógyító tulajdonságait nagyon komolyan veszik. Azok a tudósok is tisztelettel közelítenek a témához akik egyénként a hagyományos nyugati képzést kapták. Ez felfogás teljesen ellentétes azzal, mint itt, az USA-ban, ahol ugyanezen a személyek gyakran sarlatánoknak számítanának. Itt az ideje kilépni a szappanos dobozból. Hadd fejezzem be azzal, hogy szerencsére a dolgok változnak az Egyesült Államokban, és nem lepődnék meg egy drámai paradigmaváltástól sem, az elkövetkezendő években, miközben a gyógynövények felhasználása egyre inkább nyereségesnek tünik a gyógyszeripari cégek számára. Végül is ön szerint, ez nem az a hely, ahol túlzott mennyiségű pénz költenek az egészségügyi szférába? Ez így van, ahelyett, hogy a dolgozók zsebébe kerülne, az egészségügyi ellátásba, és a gyógyszeriparba vándorol.

    A tribulus terrestris kivonat eredeti célja a stimuláció volt szexuális diszfunkciók esetében. Ugyanez az állattenyésztés területén addigra már bizonyított. Kimutatták, hogy felfokozza az üzekedő viselkedést a kosoknál, és kanoknál. Azután, amikor a Tribestan® kiegészítést alkalmazták (750 mg/nap) egészséges férfiaknál, mindossze öt nap után a lutenizáló hormon 72, míg a tesztoszteron 40%-al magasabb értéket mutatott (Milanov kísérlete, 1981). Ahogy az várható volt az ösztradiol szintje is emelkedett. Sőt, valójában az ösztradiol 81%-ot emelkedett! Noha a tesztoszteron drámai növekedése arra int, hogy mi ez a nagy felhajtás? Mégis nem hagyható figyelmen kívül az a tény, amely szerint ha növekedik a tesztoszteron szintje, az aromatizáció is fokozódik. Ahhoz, hogy ezek a változások a hormonszintek szempontjából érthetőek legyenek, tudni kell a különföző referencia-tartományokat. A tesztoszteroné, férfiak esetében 300-1000 ng/dl. A kísérletben átlagosan 600 nanogrammal indult és felszökött nyolcszázötvenre. De ez még mindig a normális tartományban marad. Másrészt az ösztradiol szint körülbelül 76 pg/ml, és jelentősen emelkedett, 137.5 pg/ml értékre. Ez jóval meghaladja a normális szintet, amely legfeljebb 80 pg/ml férfiaknál. 

tribulus_terrestris_kivonat.jpg

    Javasoljuk tehát, ha valaki valóban a legtöbbet szeretné kihozni a tribulus kivonatból, először is győződjön meg róla, hogy valóban tribulus terrestris kivonatról van szó. Most, hogy tudod miként néz ki, valószínleg nem lesz probléma a termékkel, feltéve ha nem csak pusztán valódinak látszik (Megjegyzés: a tribulus kivonat adott furasaponin, vagy akár magát a pontos protodioscin százalékot stantardizálva is vásárolható, nagy tételben, por alakban). Bár a tesztoszteron ösztrogénné alakulásának megakadályozására szánt chrysin nem pontosan az a történet, amire számítottunk, meg lehet próbálkozni vele. Ez 1500-2000 mg/nap nagyságrendben remélhetőleg gátolja valamennyire az aromatizációt, és ezzel kismértékben fokozódik a tesztoszteron. Egy nyilvánvaló aromatáz-inhibitor, mint az Arimidex tökéletesebb volna, ha hozzá tudsz jutni. Fél tabletta elegendő az első héten, majd a továbbiakban szintén 1/2 tabletta, de csak minden második nap, a tribulus kiegészítés egész ideje alatt. 

Nem akarhatod az aromatáz enzim teljes blokkolását, mert ez a növekedési hormon és az inzulinszerű növekedési faktor csökkenését is magával hozza. A főszabály szerint csak annyi arimidex (doppinglistán!) szükséges, amelyek a tünetek kordában tartásához kell. Az olyan prohormonok használata esetén, mint az androszteindon (doppinlistán!), vagy a norandrosteneidol (doppinglistán!) a tribulus hasznos lehet a krónikus prohormonbevitel okozta LH szint csökkenésének megelőzésében, vagy legalábbis a hátráltatásában. Az elképzelés szerint a tesztoszteronná alakuló prohormon, az androsztendion rövid távon - az edzés idejére - megnöveli a rendelkezésre álló tesztoszteron mennyiségét, és agresszívabbá téve segíti a teljesítményt (megjegyzés: a dolog hátulütője, hogy a tesztoszteron mennyisége kb. két óra múlva a kiindulószint alá csökken). Pusztán azért is kell 750, de inkább 1500 mg tribulus kivonat, hogy a negatív visszacsatolás csökkenthető legyen. Akár prohormonnal, akár nélküle, a kevesebb egyszerűen kidobott pénz a legtöbb ember számára. Ha a Tribestan-ból indulunk ki, amely 45% protodioscin tartalomra standardizált, ez akár 675 mg protodioscin naponta. Ha valaki prohormont választ önmagában, a koncentrált tribulus szükséges volna a kezelés befejezése után legalább 2-3 hétig, egy lassan elvékonyodó adagban.

 

Tribulus terrestris kivonat összefoglalása

 

    Ezek az észrevételek és ajánlások csak akkor érvényesek a tribulus tartalmú termékek tekintetében, ha készítmény legalább 45% furastanol szaponin tartalmomra szabványosított, és ezek közül is a protodioscin van túlsúlyban. 

Jelentett előny: A kereskedelmi forgalomban a tribulus, mint egy "tesztosztoszteron booster" , aminek kapcsán azt állítják, hogy emelkedik a lutenizáló hormon, az "LH" kibocsátás, és ennek nyomán fokozódik a saját tesztoszteron termelés. Sajnálatos módon a tribulus reklámok szteroid-szerű hatásra célozgatnak, miközben a legerősebb tribulus termékek sem közelítik meg a szintetikus hormonok hatékonyságát az izomépítés területén.

Kontrollált vizsgálatok: vannak ilyenek, de túlynyomó részüket Kelet-Európában végezték, a Sopharma Pharmaceuticals támogatásával. A kutatások szerint a tribulus terrestris kivonat jelentős hatást közvetít az  LH (átlag + 72%), és a tesztoszteron (átlag +40%), valamint az ösztradiol (80%) megemelésével.

Hatásmechanizmus: első körben a tribulus terrestris szaponinjai stimulálják a LH felszabadulását az agyalapi mirigyben. A perifériás hatások között van a szeméremszőrzet megjelenése hypogonád (a nemi mirigyek csökkent működése) vizsgálati alanyoknál. Ez egyébként feltételezi, hogy magának a protodioscine metabolitjainak (anyagcseretermékek - bomlástermékek) is lehetnek enyhén androgén tulajdonságai. A pontos mechanizmus máig bizonytalan, ezért csak a jelenlegi spekulatív magyarázatok állnak rendelkezésre. 

Effektív dózis: hatékony dózisként használnak klinikai beállítások során 750-1500 mg/nap adagot. A tanulmányokat a Tribestan® - nal végezték, egyéb kiegészítők alacsonyabb koncentrációjú aktív szteroid szaponinjai végett nagyobb adagok szükségesek ugyanazon hatás eléréséhez.

Adagolási séma: mivel a protodioscin féléletideje igen alacsony - kb. 2 1/2 óra, a gyakoribb adagolás növeli a hatékonyságot. Ez három-négy alkalomat jelent napjában. Amennyiben a férfi nemzőképesség javításáról van szó, ott egy megszakítás nélküli kezelés szükséges, legalább három hónapig. 

Alkalmazási terület: A leghatékonyabb korrekciós kezelése lehet az LH frekvencia és amplitúdó modulációjának csökkent mivoltára. Ezen túlmenően elősegíti a normális tesztoszteronszint visszatérését, mikor a kibocsátás rendellenesen alacsony. Ilyen lehet a kónikus, vagy akut hypogonadizmus, a túledzés állapota, a tartós kalóriamegszorítás, a tesztoszteron termelés korral járó csökkenése, vagy a szteroid ciklusok után. A tribulus alkalmazakor nem elfelejteni, hogy egy aromatáz ibhibitor várhatóan jelentősen növeli a hatékonyságát!

 

 Tribulus terrestris kivonat referenciák:

 1. Vankov, S. Apropos of Tribestan pharmacology. Scientific-technical Report, 1980.
 2. Viktorov, Iv., D. Kaloyanov, Al. Lilov, L. Zlatanova, Vl., Kasabov. Clinical investigation on Tribestan in males with disorders in the sexual function MBI, 1982 (in print).
 3. Gendjeiv, Z. Studies on Tribestan carcinogenicity. Scientific-technical report, 1981.
 4. Koumanov, F., E. Bozadjieva, M. Andreeva, E. Platonova, V. Ankov. Clinical trial of Tribestan. Exper. Med. 1982, 2.
 5. Milanov, S., E. Maleeva, M. Tashkov. Tribestan effect on the concentration of some hormones in the serum of healthy subjects (Company documentation)(1981).
 6. Nikolov, R. Neuropharmacological Study on Tribestan. Scientific-technical report, 1981.
 7. Protich, M., D. Tsvetkov, B. Nalbanski, R. Stanislavov, M. Katsarova. Clinical trial of Tribestan in infertile males. Scientific-technical Report, 1981.
 8. Tanev, G., S. Zarkova, Toxicological studies on Tribestan. Scientific-technical Report, 1981.
 9. Tomova, M., R. Gyulemetova, S. Zarkova. An agent for stimulation of sexual function. Patent (11) 27584 A61K35/1978.
 10. Tomova, M., R. Gyulemetova, S. Zarkova – License (11) 27584 AGIR 35/1978.
 11. Tomova, M., R. Gyulemetova, S. Zarkova at al., License 68428/18.I.1985.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 12
Tegnapi: 137
Heti: 380
Havi: 2 736
Össz.: 444 582

Látogatottság növelés
Oldal: Tribulus Terrestris. Kiegészítés profil (Külföldi irodalom)
Amatőr súlyemelők és testépítők weblapja - © 2008 - 2018 - amatorsulyemelokoldala.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: nyakbol nyomás rekord - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »